Persbericht manifestatie Dag van de Vluchteling

Persbericht

Manifestatie Dag van de Vluchteling 2011

Op 18 juni wordt in Eindhoven de manifestatie voor vluchtelingen gehouden van 12.00 tot 16.00 uur op het Catharinaplein.

Gelijktijdig is er in de Catharinakerk een tentoonstelling ‘Onschuldig gevangen’ van kunstenares Josje van de Molengraft. Om 11.30 uur geeft zij een toelichting op haar tekeningen.

Niemand verlaat zijn land en zijn familie uit vrije wil. Uitgeprocedeerde vluchtelingen worden steeds meer uitgesloten van een menswaardig bestaan. Zij mogen niet werken, nergens wonen. Ook vluchtelingen die terug zouden willen, krijgen in veel gevallen geen papieren om terug te kunnen. Zij leven daardoor naamloos en zonder enig uitzicht op toekomst.

De manifestatie wordt georganiseerd door Vluchtelingen in de Knel en het Netwerk Humaan Omgaan met Vluchtelingen. Zij willen informatie geven vanuit hun ervaringen met vluchtelingen. Daarnaast is er muziek en dans. Er zijn hapjes en attracties voor de kinderen.

Op vrijdag 17 juni en op zondag 19 juni wordt in de moskeeën en kerken extra aandacht gegeven aan het leven van vluchtelingen.

Voor meer informatie, zie: www.dagvandevluchteling.nl of bel 040-2569517

Artikelen op de website zijn vrij te gebruiken voor publicaties met bronvermelding

 

*

Toelichting

De Dag van de Vluchteling is gebaseerd op de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Hierin staat dat ieder het recht heeft asiel te zoeken en te genieten (art. 14). De dag is ingesteld door de V.N. en is bedoeld om te streven naar blijvende oplossingen voor de miljoenen vluchtelingen en ontheemden die op zoek zijn naar een nieuwe toekomst. Overal ter wereld komen vluchtelingen in de knel. Ze worden opgevangen in kampen met slechte voorzieningen, lijden aan trauma’s en zijn voor hun leven getekend. Ze zijn nergens meer thuis. Alleen door hulp van buitenaf, mensen die hen willen bijstaan met geld en middelen, zullen ze zich misschien, ooit, weer ergens thuis gaan voelen.

Nederland vangt slechts 0,03 % op van alle vluchtelingen wereldwijd. Zij leven in grote onzekerheid. Sinds het Generaal Pardon is de regelgeving steeds strenger geworden en komen er steeds meer vluchtelingen in Nederland in de knel.

Meer dan 10.000 mensen worden in Nederland voor onbepaalde tijd gevangen gezet enkel en alleen omdat zij geen papieren hebben. Het regime is zwaarder dan in een strafgevangenis voor criminelen. Na een half jaar – wat langer of korter – worden zij weer op straat gezet. In feite zijn zij dan veroordeeld om op straat te zwerven met het risico weer opgepakt te worden en in de gevangenis gezet te worden, omdat ze geen status hebben.

Mensen die hier vroegen om bescherming worden door Nederland op deze onmenselijke manier behandeld. Nederland wordt regelmatig veroordeeld voor mensenrechtenschendingen, maar de regering wuift haar verantwoordelijkheid weg.

 

Dit bericht is geplaatst in Persberichten. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *