Nederland mag van Brussel geen illegalen vastzetten

21-09-11   12:36 uur

Het plan van minister Gerd Leers om illegalen vast te zetten stuit op Europees verzet. De plannen zijn in strijd met Europese regelgeving, zo bleek vandaag uit antwoorden van eurocommissaris Cecilia Malmström (Binnenlandse zaken) op vragen van Nederlandse Europarlementariërs.

PvdA, SP, GroenLinks en D66 wilden weten of de voornemens van Leers wel strookten met de Europese regelgeving. Dat blijkt niet zo te zijn. Lidstaten mogen geen wetgeving invoeren waarbij illegalen worden vastgezet enkel en alleen omdat ze illegaal zijn. (ANP)

Plannen Leers voor strafbaarstelling illegaliteit praktisch onuitvoerbaar
(www.sp.nl) 21-09-2011

De plannen van minister Leers om illegalen vast te zetten zijn in strijd met EU regels. Dit blijkt uit antwoorden vandaag van de Europese Commissie op vragen die gezamenlijk werden gesteld door de Nederlandse Europarlementariërs van GroenLinks, ChristenUnie, SP, PvdA en D66. Volgens de zogenaamde Europese Terugkeerrichtlijn en een recente uitspraak van het Hof van Justitie, blijkt dat lidstaten geen wetgeving mogen invoeren waarbij vrijheidsbeperkende maatregelen worden opgelegd aan illegalen slechts omdat ze illegaal zijn. Hiermee wordt aangetoond dat de plannen van het kabinet om illegaliteit strafbaar te stellen praktisch onuitvoerbaar zijn geworden.

Judith Sargentini (GroenLinks): “Een illegaal mag alleen worden vastgezet met het oog op een eventuele terugkeer naar het land van herkomst en daar is in de wet van Leers geen sprake van. Illegaal verblijven in Europa mag geen gevangenisstraf opleveren.”

Emine Bozkurt (PvdA): “Het hele idee van het terugkeerbeleid is dat in 1e instantie mensen vrijwillig kunnen terugkeren. Alleen als er tegengewerkt wordt, dan kunnen mensen vastgezet worden. Nederland heeft ook voor dit beleid getekend. Met dit voorstel laat minister Leers zien dat hij internationale afspraken en de mensenrechten van illegalen aan zijn laars lapt.”

Dennis de Jong (SP): “Strafbaarstelling van illegaliteit lost niets op, maar leidt wel tot grote problemen: je drijft illegalen de criminaliteit in als ze helemaal nergens meer terecht kunnen voor hulp. Ook zullen ze bang zijn om bijvoorbeeld aangifte te doen tegen mensenhandelaren.”

Sophie in ’t Veld (D66): “Regels zijn regels is het adagium in Nederland. Dan moet Nederland zichzelf dus ook aan de regels houden. De Europese Commissie laat er geen misverstand over bestaan: strafbaar stellen van illegaal verblijf in Nederland kan niet. Het is goed dat de Europese Commissie tegenwicht biedt tegen de onmogelijke eisen van de PVV aan de coalitie. De EC waakt in elk geval over de grenzen van wat juridisch en moreel aanvaardbaar is.”

Het kabinet wil illegaliteit strafbaar stellen door middel van een hechtenis of een geldboete van max. 3800 euro; bij niet betalen van de boete volgt alsnog een vervangende hechtenis. In de meeste gevallen zal een illegaal deze boete niet kunnen of willen betalen. Hem dan maar gevangen zetten, alleen maar omdat hij illegaal is, is in strijd met Europese wetgeving, zo stelt de Europese Commissie opnieuw.

Dit bericht is geplaatst in Actueel. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *