Geen illegalenquotum in Eindhoven

Gemeente Eindhoven gaat weigeren om extra politie in te zetten voor het oppakken van onschuldige illegalen.

Het kabinet heeft de politie opgedragen om een vast quotum illegalen op te pakken. Zo’n quotum is nieuw. De politie zou dit jaar 4800 illegalen op moeten pakken. Tot nu toe werd er alleen gejaagd op criminele illegalen, maar nu moet de politie ook illegalen oppakken die niet in de criminaliteit zitten.
Die mensen worden dan maandenlang opgesloten in de vreemdelingenbewaring, ook als ze niets crimineels gedaan hebben. Daarna wordt het overgrote deel weer “geklinkerd”, dat wil zeggen op straat gezet. Waar ze na verloop van tijd weer opnieuw worden opgepakt, weer in vreemdelingenbewaring terecht komen, tot ze weer geklinkerd worden, enzovoorts.

De meeste grote steden hebben al aangekondigd niet aan dit quotum mee te willen werken. Ook de politiebond ACP en de oppositie heeft al felle kritiek laten horen.
Politievakbond ACP vraagt zich af waar de politie de mankracht vandaan moet halen om het quotum te halen: “Vreemd dat het kabinet met een illegalenquotum komt, terwijl het vorig jaar de bonnenquota bij de politie juist heeft afgeschaft.”
Burgemeester Van der Laan uit Amsterdam begrijpt niet waarom er voor “zo’n gevoelig onderwerp” een quotum wordt ingesteld. “Het gaat om kwetsbare mensen.”
Den Haag en Utrecht weigeren allebei “jacht op illegalen te maken”, en ook Groningen, Almere, Leeuwarden en Rotterdam hebben felle kritiek.

Nu heeft ook Eindhoven laten weten dat ze niets zien in dit quotum. Een meerderheid van de gemeenteraad heeft een motie aangenomen waarin staat dat de politie van het oppakken van illegalen geen prioriteit mag maken, en dat de kabinetsopdracht niet mag ontaarden in een jacht. Burgemeester Van Gijzel voelt er ook weinig voor: “We hebben er trouwens ook de politiemensen niet voor”, aldus Van Gijzel.

Collega Willem-Jan van Wijk werd geïnterviewd over het illegalenquotum. Zie hieronder het videointerview, of lees het artikel in het Eindhovens Dagblad.

Dit bericht is geplaatst in Actueel met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *