20 JAAR VLUCHTELINGEN IN DE KNEL

Al twintig jaar helpt Vluchtelingen in de Knel uitgeprocedeerde vluchtelingen op humanitaire gronden bij onderdak, bemiddeling naar medische zorg, juridische ondersteuning en waar mogelijk bij terugkeer. Op 20 juni 2012, de Internationale Dag van de Vluchteling, zal hierbij worden stilgestaan, niet door al teveel terug te kijken, maar juist vooruit. Op die dag organiseert Vluchtelingen in de Knel een bijeenkomst over beeldvroming rondom vluchtelingen. Chris Paulussen (Eindhovens Dagblad) en Lenie Scholten (wethouder Eindhoven), zullen ieder een introductie over het onderwerp houden, waarna zij in discussie gaan met de aanwezigen. Ook vluchtelingen die door Vluchtelingen in de Knel geholpen zijn, zullen daarbij aanwezig zijn.

Datum: 20 juni 2012
Tijd: 15:00 uur
Plaats: gemeentehuis Eindhoven
 Voorafgaande opgave is verplicht

Dit jaar betstaat Vluchtelingen in de Knel twintig jaar. Het zijn twintig zeer bewogen jaren geweest. We hebben heel wat menselijk leed zien komen aanlopen, met letterlijk hun koffers sjouwend naar ons toe. Mensen die op straat zijn gezet uit een asielzoekerscentrum, omdat ze geen verblijfsvergunning kregen. Op zoek naar een plek om, soms samen met hun kleine kinderen, te kunnen slapen, iets te eten en te drinken, op zoek naar hoop dat er iets is waar ze zich weer op konden richten; een nieuwe toekomst wellicht of in ieder geval niet meer in een vreemd en onbekend land op straat moeten overleven.

In de afgelopen twintig jaar is de houding ten opzichte van vluchtelingen steeds negatiever geworden. Het wantrouwen naar vluchtelingen toe is ook steeds groter geworden. Vaak wordt hun verhaal niet geloofd; ze worden gezien als illegale migranten of vaker als frofiteurs. De landelijke politiek, ongeacht welke politieke kleur, maakte dan ook steeds strengere regels, waardoor er steeds meer mensen – en ook steeds sneller, dat moet gezegd worden – op straat worden gezet. Dat dat niet de oplossing is geweest om steeds minder mensen naar Nederland te laten komen, lijkt niet te worden beseft. Immers Nederland loopt netjes in houding qua aantallen met andere ons omringende Europese landen, dit ondanks het strenge beleid en niet dankzij.

Maar het menselijk leed dat ermee wordt berokkend is wel groot. Letterlijk duizenden mensen zijn de afgelopen twintig jaar komen aankloppen voor opvang. Nog vele meer hebben hulp gevraagd om naar een dokter te kunnen, wat geld om te eten, dat de kinderen naar school kunnen, hulp bij procedures of terugkeer, of gewoon een adres waar ze hun post kunnen ontvangen: voor hen een teken dat ze nog bestaan. Kortom alles wat voor ons vanzelfsprekend is, is voor uitgeprocedeerde vluchtelingen bijzonder en moeilijk te krijgen.

Het zogenoemde ontmoedigingsbeleid, waarbij allerlei basisrechten van uitgeprocedeerden werden afgenomen in de naieve hoop dat ze dan vanzelf weg zouden gaan, ontmenselijkt mensen en maakt van hen automatisch een probleem.

Vaak is ons verweten dat we valse hoop zouden wekken met onze humanitaire hulp. Wie dat zegt weet niet waar hij of zij het over heeft en heeft nog nooit iemand geholpen. Het klopt ook feitelijk niet. Het grootste gedeelte van de mensen die we intensief hebben geholpen, hebben nu een verblijfsvergunning, een aantal zijn teruggekeerd naar land van herkomst omdat het veiliger werd en hebben daar hun toekomst weer opgebouwd, zijn naar een ander Europees land doorgemigreerd of hebben zelf een alternatief gevonden.

Met dat soort toekomstgericht werk, zullen we ook doorgaan; we zullen ons niet tegen laten houden door vooroordelen en aannames die in de media wel geroepen worden. Vandaag nog vroeg iemand me hoe lang Vluchtelingen in de Knel nog ‘nodig’ zou zijn. Dat is natuurlijk een onmogelijke vraag om te beantwoorden, maar met hulp van u en vele anderen zullen we zeker doorgaan met het zoeken naar een nieuwe realistische toekomst voor uitgeprocedeerde vluchteling die we proberen te helpen.

Dit bericht is geplaatst in Actueel, Persberichten. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *