Vrijwilligers

De activiteiten van de stichting worden door een groot deel door vrijwilligers uitgevoerd.
We hebben bijna 80 vrijwilligers die op veel verschillende gebieden actief zijn. Hieronder zie je een overzicht van alle teams die Vluchtelingen in de Knel rijk is.

Wilt u graag solliciteren op een vrijwilligersfunctie? We zoeken bijna altijd nieuwe vrijwilligers! Via deze link leest u hoe u kunt solliciteren.

De teams

Receptie
De receptie doet de eerste ontvangst van cliënten en neemt de telefoon aan. De receptionist verwijst u mensen naar de huisarts, meldt cliënten aan bij de voedsel- en kledingbank en fungeer als eerste vraagbaak voor cliënten, kernteam en betrokkenen.

Nederlandse les
Verschillende vrijwilligers geven Nederlandse les aan cliënten die Vluchtelingen in de Knel intensief begeleidt. Een docent geeft privé- of duo-lessen aan afgewezen vluchtelingen.

Huizenbeheer
Het team huizenbeheer begeleidt cliënten naar onze noodopvangplekken en zorgt dat de noodopvang klaar is voor de opvang van nieuwe mensen. Een huizenbeheerder verricht soms ook eenvoudige kluswerkzaamheden in en rond de opvanghuizen.

IT 
IT-vrijwilligers houden het digitale verkeer van Vluchtelingen in de Knel veilig en weten onze systemen steeds te verbeteren.

Psychische gezondheid
Het team psychische gezondheid zet zich in voor de psychische welgesteldheid van cliënten, medewerkers en vrijwilligers. In de tijd dat een cliënt op de wachtlijst staat voor een reguliere GGZ behandeling, kan deze gezien en soms behandeld worden door onze vrijwillige psycholoog, beeldend therapeut of maatschappelijk werkers.

Dagbesteding
Dit team is nog volop in ontwikkeling. De bedoeling is om dagbesteding in Eindhoven in kaart te brengen en toegankelijk te maken voor de afgewezen vluchteling. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een moestuin die met cliënten samen opgezet wordt en een dagdeel creatieve dagbesteding binnen de veiligheid van de stichting.

Sociaal-juridische cliëntbegeleiding
We hebben een team van enkele vrijwilligers die sociaal-juridische cliëntbegeleiding doen. Zij ondersteunen het kernteam met de juridische begeleidingstrajecten.

Opvangaanvragen (juridische dossiers bestuderen)
Het team opvangaanvragen bestudeert en vat de juridische dossiers van nieuwe cliënten samen, om een zorgvuldige en grondige bestudering van het dossier mogelijk te maken en te bezien of Vluchtelingen in de Knel kan helpen.

Voorlichting en PR
Het team voorlichting en PR ondersteunt de stichting op gebied van voorlichting, (sociale) media en PR. Ook houdt het team de website van Vluchtelingen in de Knel up to date.

Financieel
Dit team verricht ondersteunende taken op het financiële gebied: uitbetalen van leefgelden aan cliënten, boekhouding en administratie taken.

Oproepbaar 
Daarnaast is er een grote groep vrijwilligers beschikbaar op oproepbasis om cliënten wanneer nodig te begeleiden naar ziekenhuizen, rechtbanken of moeilijke gesprekken met overheidsinstellingen.