Samen in de strijd tegen staatloosheid

Onderstaand filmpje is van Kompass, een organisatie die – net als Vluchtelingen in de Knel – o.a. strijdt tegen staatloosheid.

Zonder Papieren Kom je Nergens

BREAKING NEWS: Staatlozen bezitten geen nationaliteit en worden door geen enkele staat in de wereld als hun onderdaan erkend. Nederland heeft de statenloosheidsverdragen ondertekent en een kleine groep staatlozen in Nederland is door de gemeente geregistreerd in de Basisregistratie Personen. Echter, een grotere groep staat geregistreerd als ‘nationaliteit onbekend’. Ze vallen onder een gekke juridische status die vele landen niet kennen. Een categorie die er ook niet zou moeten kunnen zijn; want je kunt er geen (basale) rechten aan ontlenen. Het gaat soms zelfs om kinderen; in Nederland geboren. Ze worden van het kastje naar de muur gestuurd. Samen met Maarten van Ooijen, Don Ceder, de ChristenUnie in Utrecht, onze partner Askv Steunpunt Vluchtelingen en alle juridische experts werken we vanaf vandaag aan een oplossing uit deze Kafkaeske situatie. Utrecht gaat zich landelijk inzetten voor sluitende wetgeving en geeft lokaal het goede voorbeeld. Juist in een overgeorganiseerde bureaucratie als de Nederlandse is de positie van de staatloze een nachtmerrie waaruit je niet of nooit kunt ontwaken.

Geplaatst door Kompass. Mensenrechten Dichtbij op vrijdag 16 maart 2018

Wat is dat, staatloosheid? Staatlozen bezitten geen nationaliteit en worden door geen enkele staat in de wereld als hun onderdaan erkend. Nederland heeft de statenloosheidsverdragen ondertekent en een kleine groep staatlozen in Nederland is door de gemeente geregistreerd in de Basisregistratie Personen.

Echter, een grotere groep staat geregistreerd als ‘nationaliteit onbekend’. Ze vallen onder een gekke juridische status die vele landen niet kennen. Een categorie die er ook niet zou moeten kunnen zijn; want je kunt er geen (basale) rechten aan ontlenen. Het gaat soms zelfs om kinderen; in Nederland geboren. Ze worden van het kastje naar de muur gestuurd.

Juist in een overgeorganiseerde bureaucratie als de Nederlandse is de positie van de staatloze een nachtmerrie waaruit je niet of nooit kunt ontwaken. Enkele cliënten van onze stichting vallen in deze categorie.

Kompass zet zich samen met haar partners binnen de gemeente Utrecht in voor sluitende wetgeving en geeft lokaal het goede voorbeeld. Wij hopen dat de landelijke politiek zich ook (meer) zal inzetten voor het oplossen van de kafkaëske situatie waarin staatlozen zich bevinden.

Dit bericht is geplaatst in Actueel. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *