Eindelijk een verblijfsvergunning voor Ethiopische activist Asim

Zo’n twee jaar geleden betrad Asim voor het eerst ons kantoor. Hij had het AZC moeten verlaten en leefde op straat. Zijn verzoek om asiel was tot twee keer toe door zowel de IND en de rechtbank afgewezen. Wij bestudeerden zijn dossier en zagen kansen. Vanuit het ‘Rechtmatigenproject’ ontving Asim anderhalf jaar lang onderdak, sociale ondersteuning en juridische hulp.

Asim is de zoon van een politiek actieve Oromo-vader. De Oromo is een omvangrijke etnische groep in Ethiopië. Door de Ethiopische regering wordt deze groep echter systematisch gemarginaliseerd. Veel Oromo’s sluiten zich daarom aan bij het ‘Oromo Liberation Front’ (OLF). De leden van deze verzetsgroep worden door de Ethiopische regering als terroristen gezien.

De politieke activiteiten van zijn vader én zijn eigen sympathie voor het OLF zorgen er voor dat Asim in een Ethiopische gevangenis belandt waar hij ook gemarteld wordt. Wanneer tijdens een grote storm de kans zich voordoet om te vluchten maakt hij hier natuurlijk gebruik van.

Nederland blijkt uiteindelijk het eindpunt van zijn reis. In Nederland zet Asim zijn politieke activiteiten voort, onder meer door deelname aan demonstraties tegen het Ethiopische regime. Tijdens deze demonstraties spreekt hij zich publiekelijk uit tegen de overheid van zijn land. Zijn speeches worden uitgezonden door Oromia Media Network, een ‘verboden’ zender die honderdduizenden Oromo’s over de hele wereld bereikt.

Het zijn uiteindelijk deze activiteiten die de IND doen besluiten Asim alsnog een asielvergunning toe te kennen. Twee jaar na Asim’s opvangaanvraag bij Vluchtelingen in de Knel ziet zijn leven en toekomst er compleet anders uit. Vorige week kreeg hij de sleutel van zijn studio in Den Bosch. Over een paar maanden kan hij zijn vrouw naar Nederland laten komen. Nederland is een actieve burger rijker. Asim kan nu blijven strijden voor een rechtvaardiger Ethiopië zonder bang te zijn voor de consequenties van zijn activisme.

(Asim is niet zijn echte naam)

Dit bericht is geplaatst in Actueel. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *